Bankaların belirli aralıklarla veya herhangi bir kredi kullanımı sonucunda aldıkları ek ücretler (hesap işletim ücreti, kart aidatı, kredi kart yıllık kullanım bedeli, yanlış işlem, kredi dosya masrafı v.b) gibi tüketicilerden alınan paralar için Türkiye Bankalar Birliği Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunabilirsiniz. Yapmış olduğunuz başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlanması için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

Tüketici hakem heyetine herhangi bir başvuru yapmadan önce, sizden para kesintisi yapmış olan bankaya yazılı bir başvuru yapmanız gerekmetkedir. Başvurunuzun yapıldığı ve işleme alındığına dair o bankadan “başvuru teyit belgesi” almalısınız. Bankaya giderek elden teslim edeceğiniz dilekçenin bir örneğinin üzerine dilekçeyi teslim alan banka yetkilisinin imzasını almayı unutmayınız. E-posta yoluyla da bankaya kesilmiş bu paranın iadesi konusunda başvuruda bulunabilirsiniz ve banka tarafından talebinizin alındığına dair geri dönüş yapılan e-postayı saklamalısınız. Normal posta yoluyla bankaya başvurmakta mümkündür. Posta yoluyla başvuru yapacaksanız mutlaka “iadeli taahhütlü posta” yöntemiyle dilekçenizi göndermelisiniz. Bu sayede bankaya göndermiş olduğunuz dilekçeye karşılık, posta idaresi tarafından dilekçenizin teslim edildiği banka personeli tarafından “posta alındı” belgesi düzenlenecektir ve bu belge “başvuru teyit belgesi” olarak kullanabilirsiniz.

Başvurunuza konu işlem ve olayları anlattıktan sonra, başvuru formunun talep kısmında;
– “hesaplarımın incelenmesini talep ediyorum…” – “var ise zararımın bulunup tarafıma ödenmesi…” – “mağduriyetimin giderilmesi…”
– “bütün bu işlemlerden doğan zararımın tespit edilmesi….”  gibi genel ifade ve taleplere kesinlikle yer vermeyiniz!

Başvuru formu ekinde yollayacağınız belgelerin asıllarını değil, örneklerini yollayınız. Doldurduğunuz başvuru formunun bir örneği ile eklediğiniz belgelerin asılları mutlaka sizde kalmalıdır.

Bankaya başvuru yapıldıktan sonra, başvuru teyit belgesi tarihinden itibaren bankanın 30 gün içerisinde yanıt verme süresinin bitmesi beklenmelidir. Bu süre, banka ve kredi kartlarıyla ilgili başvurular için 20 gündür.

Tüketici Hakem Heyeti Tarafından Hangi Başvurular Kabul Edilmez?

Banka tarafından verilen cevap tarihini takiben 60 gün içerisinde Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunmayanlar. Başvurunun yapıldığı konuya yapılan işlem veya sonuçların gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinden Tüketici hakem heyetine iletilmemiş, yargıya intikal edilmiş durumlar, bireysel nitelik taşımayan yani kurumsal bankacılık işlemlerinden kaynaklanan başvurular, iflas veya tasfiyesine karar verilen bir bankanın aldığı kararlarla ilgili olanlar, kanunlarda suç olarak öngörülen eylemlerle ilgili olanlar, daha önce heyet tarafından incelenmiş ve karara bağlanmış olanlar, başvuru sahibi ve banka arasında çözüme kavuşturulmuş olan başvurular. Bu ve bunun gibi bazı başvurular tüketici hakem heyetleri tarafından başvurular kabul edilmez.

Başvuru Dilekçeleri Hangi Yollarla Gönderilebilir?

Hakem Heyeti’ne; elektronik posta, faks ve posta yoluyla başvuru yapılabilir ([email protected]  Faks: 0 212 282 09 46 Posta adresi: Nispetiye Caddesi Akmerkez B3 Blok Kat 13 Etiler 34340 Beşiktaş – İstanbul).
Elektronik posta iletisi yoluyla başvuru yapılması durumunda başvuru formunun, Türkiye Bankalar Birliği’nin (www.tbb.org.tr) adresindeki “Bireysel Müşteri Hakem Heyeti – Başvuru Formu” bölümü üzerinde doldurulması ve çıktısının alınması ya da aynı adresten doğrudan çıktısının alınarak elle doldurulup taratılmış halinin elektronik posta iletisine ek yapılması gerekmektedir.

Share.
Leave A Reply