Özellikle bankaların müşterilerine sıklıkla yaptıkları otomatik telefon aramaları zaman zaman sinir bozucu bir hal aldığını biliyoruz. Bu aramalar gerek aranma sıklığı açısından gerekse aranma zamanı açısından bakıldığında sağlıksız olarak işliyor. Ya çok yoğun bir işin ortasında iken yada uyku saatleriniz fark etmeksizin arka arkaya aranabiliyorsunuz.
Kıskançlık krizi geçiren sevgili gibi ardı ardına cevapsız çağrıları telefonunuzda görmeniz işten değil. Şüphesiz bu konunun çözümü için bankalar müşterilerin iletişim tercihleri konusunda bilgi edinmeleri gerekiyor. Hangi zaman dilimlerinde müsait olabileceği, hangi ürünlerle ilgili tanıtım, bilgi edinmek istedikleri vb. konularındaki hassasiyeti müşteri ilişkilerine yansıtmalarından geçiyor.
Size yapılan bu telefon aramalarında; kredi notu düzgün, ödemeleri düzenli işleyen birini sürekli bir kredi vermek, sigorta satmak, kredi kartı vermek için sürekli taciz durumuna geçerlerken; borcunuz olduğunda ise borcunuzu ödeyin, ödemezseniz şöyle yaparız, böyle yaparız tehditlerine dönüşüveriyor.
Aslında buradaki önemli nokta; aranmak değil, telefonu herhangi bir sebepten dolayı açamadığınızda karşınıza çıkabilen anlayışsız bir tutumla 5-10 dakikada bir tekrar tekrar arama gelmesi veya telefonu açarak “konu ile ilgilenmiyorum” , “bunun için müsait değilim” demenize rağmen karşınızdaki müşteri temsilcisinin ısrarla konuyu uzatmasıdır. Zaten sonrası malum ya bağıra bağıra cevap veriyor olacaksınız ya da yüzüne telefonu kapatmak durumunda kalacaksınız.
Örnek vermek gerekirse müşteri temsilcisi bana işsizlik sigortası satmaya kalkıyor. Bende ona ilgilenmediğimi, işsiz kalma riskimin olmadığını söylememe rağmen bu konuyu uzatmakta ısrarlı bir şekilde devam ediyor. Son cümlem : İşsizim kardeşim zaten işsiz kalma riskim yok neyi sigortalayacaksın?
Bu tip aramalar neden oluyor? Çoğu zaman bankanın müşteriye yaklaşımının dışında size ürün satmaya çalışan müşteri temsilcisinin veya anlaşmalı çağrı merkezinin işgüzarlığı olarak karşımıza gelmektedir.
• Bir ürün pazarlamak istiyor olabilir. Size Özel Teklif Adı altında Sigorta, Kredi vb. dahil.
• Kampanya bilgilendirme aramaları olabilir. (Puan, alışveriş vb. kampanyalar)
• Ödeme tarihlerinizde gecikme/aksama olabilir. (Kredi Kartı, Kredili Mevduat Hesabı, Bireysel Krediler ve Otomatik Fatura Ödeme Talimatları)
Çözümü Nedir? Bu konuda ilgili banka müşteri hizmetleri ile görüşerek veya internet bankacılığı parolanız ile sisteme girerek Gizlilik/Bilgilendirme seçenekleri altında ürün pazarlama, bilgilendirme tercihlerinde veya bilgilerinizin kimlerle paylaşılacağı kısmında düzenleme yapmanız gerekmektedir. Bu karşınıza “kampanyalardan ve fırsatlardan haberdar olmak istiyorum” seçeneğinin işaretli olması ile de karşınıza gelebilir.
Alternatif Çözüm : Cep telefonunuzun çağrı ayarlarından sizi arayan numarayı doğrudan engellemeniz olacaktır ki pek tavsiye edilmez. Kredi kartınızla veya hesabınızla ilgili çalınma, şüpheli işlem gibi durumlarda da banka sizinle iletişime geçemeyebilir.
Çok Alternatif Çözüm : Telefonu açtığınızda aradığınız kişi umreye gitti, askere gitti, hapse girdi gibi bahaneler söylemek ikinci kez aranma ihtimalini azaltacaktır. En azından bende işe yarıyor.
Kesin Çözüm : Hattınızı değiştirin, numarayı da kimseye vermeyin 🙂 yada telefonu kırıp atın.
Öte yandan telefon üzerinden yapılan kredi kartı dolandırıcılıklarının da arttığı bu dönemde arayan numaraya, sizden istenen bilgiler vb. durumlara da ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Arayan gerçekten banka yetkilisi mi? o bile şüpheli olabileceği durumlar yaşayabilirsiniz. Bununla ilgili “Telefonla Dolandırıcılık Yöntemlerine Karşı Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.