Eşlerin birbirlerinden habersiz olarak gerçekleştirdikleri borçlanmalar, kefil olma işlemleri ve harcamalar çoğu aile yapısının temelini, boşanmaya varan neticelerle etkilemektedir. Ailenin bütününü etkileyen gelir ve gider etkenleri bu yüzden mümkün mertebe eşten habersiz olarak gerçekleştirilmemelidir.

Ailenin toplam gelir kaynağı idareli kullanılmalı ve gelecek dönemler, çocuklar vb. pek çok durum hesaba katılarak iktisatlı hareket edilmesi gerekir. Eşten habersiz çekilmiş krediler, Eşten habersiz bir arkadaşa kefil olma, Eşten habersiz alınan kredi kartı ve aşırı borçlanma gibi durumlarda, Eşler birbirinden habersiz kredi çekebilir ve ailenizi gelecek için büyük maddi, manevi tehlikelere sokabilir.

Eşten habersiz kredi çekmek Boşanma ve Tazminat Sebebi olabilir.

Aile hukukuna göre evlilik birliği içerisinde eşlerin yapacağı olağan dışı harcamalarda birbirlerinin rızasını almak zorundadırlar. Eşten habersiz yapılan borçlanmalar neticesinde evlilik temeli sarsıldığı gerekçesiyle verilmiş boşanma kararları da bulunmaktadır. Aile içerisinde eşinin aşırı borçlanmasından dolayı mağduriyete uğrayan yani müşterek konuta haciz gelmesi, ortak arabaya haciz gelmesi vb. diğer eşin boşanma davası ve aynı zamanda maddi manevi tazminat davası da açabilmesine olanak sağlar.

Eşten habersiz kredi çekmek nasıl engellenir? Krediye itiraz edilebilir mi?
Eşim benden habersiz kredi çekmiş diyorsanız bunun için yapılabilecek pek bir şey yok. Ancak eşinizin savurganlığı, kumar düşkünlüğü vb. durumları gerekçe göstererek sulh hukuk mahkemeleri aracılığıyla Eşinizin sizden habersiz kredi çekmesi engellenebilmektedir. Bir avukat yardımıyla eşinizin savurganlığını, aile temelini tehlikeye atıcı borçlanma potansiyelini göstererek kısıtlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle yapacağı her borçlanma işleminde sizden onay alması gerekecektir.

Türk Borçlar Kanunu’nda yapılan değişiklikle Bankalar tarafından ipotekli işlemler ile konut kredilerine başvuru veya kefil olmaya ve ticari kredi kullanımına artık eş rızası şartı isteniyor.

Eşim benden habersiz evi satabilir mi? Ne yapabilirim? Eğer birlikte oturduğunuz ev yani aile konutu satılması söz konusu ise satış işlemi gerçekleşemez. Bunu garantiye almak için Evlilik cüzdanınız ve muhtardan alacağınız bir ikametgah sureti ile birlikte Tapu Müdürlüğüne başvurarak söz konusu taşınmaz üzerine “AİLE KONUTU ŞERHİ” işlenmesini talep edin. Aile konutu şerhi işlendikten sonra sizin izniniz olmadan eşiniz o gayrimenkulü ipotek ettiremez, satamaz.

Ancak söz konusu aile konutu değilse, bir yazlık veya harici yatırım amaçlı bir gayrimenkul ise satışını gerçekleştirebilir. Yine bunu engellemenin yolu eşinizin kısıtlanmasını sağlamaktan geçmektedir.

Aile Konutu kavramı, 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren “4721 sayılı Türk Medeni Kanunu” ile Türk Hukukuna girmiştir. Türk Medeni Kanununun 194 hükmü şu şekildedir: “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz…

Eş muvafakatnamesi olan konut için eşin rızası olmadan diğer taraf kesinlikle hiçbir şekilde işlem yapamamaktadır. Bu belge olmaksızın alım-satım ve borç yükümlülüğü altına sokan hiçbir tasarrufta bulunulamaz. Bu belge şahsın yetkisiz kaldığı durumlarda yetkili olarak kabul edilen kişilerden veya kurumlardan istenen yazılı izin belgesi olarak bilinmektedir.

Share.
Leave A Reply