Bankalardaki kredi kartı limitlerim, banka borçlarım ne kadar? Hangi bankada hesabım ve hangi bankaya borcum var? T.C. Kimlik numarası ile bütün kredi kartı ve fatura borçları sorgulaması nasıl yapılır?
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi e-devlet hizmetleri ile sadece T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile bütün banka borç ve limit bilgileri ücretsiz olarak sorgulanabilmektedir. Ücretsiz risk raporu KKB Kredi risk raporuna benzer yapıda ve ücretsizdir.
T.C. Kimlik Numarası İle Yapılabilen Sorgulamalar
T.C Kimlik Numarası ile hangi bankalarda ne kadar limite sahip olunduğu, kredi ve kredi kartı borcu (taksitli alışveriş, anlık borç, gecikmede olan borç) olduğunu sorgulama gibi pek çok bilgiye ücretsiz olarak ulaşılabilmektedir. İşte sorgulama yapılabilen bilgiler:
- Bütün bankalara yapılan son 3 aydaki kredi, kredi kartı vb. başvuruları listesi.
- Bankalardan kullanılan ihtiyaç kredileri ve kalan kredi borçları sorgulama.
- Bireysel kredi kartları listesi, toplam limitleri, taksitli borç miktarları, gecikmedeki borç miktarları sorgulama.
- Ek Hesap (Kredili Mevduat Hesabı) toplam limiti ve borcu sorgulama.
- Yasal takibe düşen toplam borç sorgulama.
- Varlık yönetim şirketine devredilmiş toplam borç miktarları sorgulama.
- Telefon ve İnternet servisi gecikmedeki fatura bilgileri sorgulama. (Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, Bimcell, Türknet, Süperonline vb.)
- İhale yasaklı bilgisi sorgulama (ihale yasağı varsa gösterir.)
- Senet bilgileri sorgulama (Bankalarca ödenen, protestolu, ödememe protestosu kaldırılan, ileri vadeli türlerindeki senetler.)
- Çek bilgileri sorgulama (Bankalarca ibrazında ödenen, karşılıksız işlemi yapılmış ve halen ödenmemiş, karşılıksız işlemi yapılmış ve sonradan ödenen, ileri keşide tarihli çek bilgileri.)
- Çek yasaklama ve kaldırı karar bilgileri sorgulama (UYAP tarafından bildirilen.)
E-Devlet şifresine sahip olan bir kişinin yukarıda listelenen bütün finansal durumu rapor olarak ücretsiz sorgulanabilmektedir. Aynı gün içerisinde 1 adet, her ay 4 adet ücretsiz rapor başvurusu yapılabilmektedir. Bir takvim yılında toplam 24 defa rapor talep edilebilir.
E-Devlet Banka Borçları Nasıl Sorgulanır?
TBB Risk Merkezinin hazırladığı “Risk Raporu” aşağıdaki adımlar takip edilerek kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Bütün bankalardaki borç ve limit bilgilerini sorgulamak için tıklayın.
T.C Kimlik Numarası ve E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra hemen “Başvur” butonuna tıkladığınızda rapor dakikalar içinde online olarak hazırlanacaktır.
Yapılan başvurunun ardından yukarıdaki ekran da belirtildiği üzere “Başvurunuz Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne başarıyla iletilmiştir. Raporunuz hazırlandığında SMS ile bilgilendirme yapılacaktır. Sonrasında “Başvuru Bilgileriniz” sayfasından raporunuza erişebilirsiniz.” bilgilendirilmesi karşınıza gelecek.
Sonraki adımda “Raporu Görüntüle” butonuna tıklanarak açılacak olan sayfada cep telefonuna sms ile gönderilmiş olan rapor şifresi ilgili alana girilerek rapora ulaşılacaktır.
Ücretsiz risk raporunu hemen görüntüleyebilir, bilgisayara veya cep telefonuna şifreli PDF dosyası olarak kaydedebilirsiniz. SMS ile gelen şifre saklanmalı bu PDF dosyayı açarken de gerekli olacak ve kaybedilmemesi gerekmektedir.
Risk Raporunda herhangi bir hata olduğu düşünülüyorsa www.riskmerkezi.org adresinden veya 444 99 69 numaralı Müşteri İlişkileri Merkezinden bilgi alınabilmektedir.
Eşin veya Bir Başkasının Kredi Kartı Borcu Sorgulama
Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bir başkasının (eş dahil) verilerine izinsiz olarak ulaşılması suç kapsamındadır. Bu sistem de böyle bir olaya sebebiyet verilmemesi için kişinin cep telefonuna sms ile şifre gönderimi yapılmaktadır.
Eşinin veya başka birisinin bankalarda bulunan kredi kartları, kredileri, borçları, çekleri ve senetleri gibi bilgilerine ulaşmak için hem o kişinin T.C Kimlik numarasına, E-Devlet şifresine ve cep telefonunda sms ile gönderilecek şifreye ihtiyaç vardır. Bütün bunlara sahip olunduğunda istenilen kişinin banka limit ve borç bilgileri sorgulanabilir.